Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2024

Gösterim: 10092

Zorunlu Hazırlık Sınıfı Öğrenci Bilgi Kitapçığı

 

                                                         BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

                                                                 YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

                                                                   2024-2025 ZORUNLU HAZIRLIK SINIFI

                                                                     ÖĞRENCİ BİLGİ KİTAPÇIĞI

 

İÇİNDEKİLER

 

1.Zorunlu Hazırlık Sınıfı Hakkında Genel Bilgiler

2.Akademik Takvim

3.Akademik Düzeyler ve Ders Kaynakları

4.Sınavlar ve Tanımları

4.1. Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı I ve

4.2. Seviye Belirleme Sınavı

4.3. Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı II

4.4. Yılsonu Sınavı (Final Sınavı)

4.5. Bütünleme Sınavı

4.6. Gelişim Sınavları (Ara Sınavlar)

4.7. Quizler  (Kısa Süreli Sınavlar)

4.8. Mazeret Sınavı  

4.9. Sınavlarla ilgili Dikkat Edilmesi Gereken Konular

5. Yıl içi Başarı Değerlendirmesi

5.1. Portfolyo Puanı

5.2. Sunum Puanı

6. Öğrenciler için Temel Bilgiler ve Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Zorunlu Hazırlık Sınıfı Hakkında Genel Bilgiler

Zorunlu hazırlık sınıfında eğitim süresi bir akademik yıldır.  Zorunlu hazırlık sınıflarına Üniversiteye ilk kayıt yoluyla gelerek kayıt yaptırdığı akademik yılda öğrencinin isteğine bağlı olarak Hazırlık sınıfından muaf olmak isteyen öğrenciler akademik yılın başında yapılan Yabancı Dil Yeterlilik sınavına (YYS) girebilirler. Sınavdan 75 ve üzeri (İngilizce Mütercim-Tercümanlık bölümü için 85 puan) alan  öğrenciler ilgili fakültelere kayıt yaptırırlar.

Yabancı Dil Yeterlilik sınavında başarılı olamayan ya da Yabancı Dil Yeterlilik sınavına girmeyen öğrenciler Yabancı Dil Yeterlilik sınavı sonrası yapılan Seviye Tespit Sınavı sonucuna göre seviyelerine uygun bir şubeye yerleştirilirler. Seviye Tespit Sınavı2na girmeyen öğrenciler en düşük seviyedeki sınıflara yerleştirilir. Öğrenciler haftada 24 saat ders alırlar. Bir şubede en az 3 farklı öğretim elemanı ders vermektedir.

Zorunlu hazırlık sınıfı öğrencilerinin başarılı olabilmesi için yıl içi ortalamasının 50 puan ve üzerinde olması ve devamsızlıktan kalmamış olması gerekmektedir. Öğrenciler, bir akademik yıl içerisinde derslerin %80'ine devam etmekle yükümlüdürler. Bu ön şartları sağlayan öğrenciler yılsonu sınavına girebilirler. Nihai başarıları ise yıl içi ortalamasının %60ı ile yılsonu sınavının %40ı hesaplanarak yapılmaktadır.

Hazırlık sınıfının birinci yılı sonunda devam şartını yerine getirmesine rağmen başarılı olamayan öğrenciler beklemeli öğrenci statüsüne geçer. Beklemeli öğrenci statüsüne geçen öğrenciler aşağıdaki tabloda belirtilen sınavlara girme haklarından yararlanırlar: 

 

1. Hak

Takip eden Güz Yarıyılı başındaki YYS (Yabancı Dil Yeterlilik sınavı)

2. Hak

Takip eden Güz Yarıyılı sonundaki YYS (Yabancı Dil Yeterlilik sınavı)

3. Hak

Bir sonraki yılın Güz Yarıyılı başındaki YYS (Yabancı Dil Yeterlilik sınavı)

 

Zorunlu hazırlık sınıflarına Üniversiteye ilk kayıt yoluyla gelerek kayıt yaptırdığı akademik yılda devam şartını yerine getirmeyerek devamsızlıktan kalan öğrenciler birinci yarıyılın sonunda sınıf listelerinden çıkarılır ve kayıtlı oldukları eğitim-öğretim yılındaki sınavlara girme haklarını da kaybederler. Bu öğrencilerin girebilecekleri ilk sınav, bir sonraki akademik yılın güz yarıyılı başında düzenlenen Yabancı Dil Yeterlilik sınavıdır. Başarılı oldukları takdirde, girmeye hak kazandığı lisans veya ön lisans öğretim programlarına devam edebilirler. 2. Akademik yılın başında yapılan sınavda da başarılı olamayan öğrenciler ilave bir yıl daha hazırlık sınıfına devam ederler. Hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin program ile ilişiği Hazırlık sınıfı ile ilişiği kesilir.*

 

Önemli Notlar:

 

1.Hazırlık Yabancı Dil Yeterlilik sınavı sınavında başarılı olup muaf olan öğrenciler, bölümlerine devam edeceklerdir. Bölümlerinde yer alan Zorunlu Yabancı Dil I ve Zorunlu Yabancı Dil II derslerinden muaf olmak isterlerse, 1.sınıf Zorunlu Yabancı Dil sınavına başvuru yapabilirler.

2. Muaf olamayan öğrenciler, seviye tespit sınavına girmek zorundadır.

3. Seviye Tespit Sınavına girmeyen öğrencilerin, seviyeleri belirlenemeyeceği için en düşük seviyedeki sınıfta eğitime başlarlar.

4. Güz Yarıyılı sonunda bir sınavla veya dönem boyunca yapılan değerlendirmeler sonucuna göre gereğinde yeniden şubelere yerleştirme yapılabilecektir.

5. Güz dönemi sonunda yapılacak olan Yabancı Dil Yeterlilik sınavı sınavında başarılı olan öğrenciler bölümlerine geçebileceklerdir.

*Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

 

2.Akademik Takvim

Zorunlu Hazırlık Sınıfında öğrenciler her dönem toplam 15 hafta ders alırlar. Üniversitemizin Akademik takvimine dayalı Hazırlık Sınıfı programı aşağıdadır. (Yıl içi sınav takvimine Yabancı Diller Yüksekokulu sayfasında Öğrenci sekmesi altından erişilebilir.)

3. Akademik Düzeyler ve Ders Kaynakları

Öğrenciler akademik yılın başında girdikleri Yabancı Dil Yeterlilik sınavı sınavından aldıkları sonuca göre muaf olma hakkı kazanırlar; muaf olamayan öğrenciler de seviye tespit sınavı sonucuna göre kendi dil düzeylerine uygun şubelere yerleştirilirler. Bir şubede bulunan öğrenci sayısı 30’u aşmamaktadır.

Yüksekokulumuzda hazırlık eğitimi bir akademik yılı kapsamaktadır. Örneğin A2 seviyesiyle hazırlık eğitimine başlayan bir öğrenci, akademik yıl boyunca A2, B1 ve B1+ seviyelerinde eğitim alacaktır.

Örnekte bahsedilen öğrenci, ilgili seviyelerdeki Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirtilen kitapları yıl boyunca kullanacaktır. Ayrıca, Program Geliştirme ve Materyal Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan ekstra materyallerden faydalanacaklardır.

4. Sınavlar ve Tanımları

4.1. Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı I

Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı I, öğrencilerin yabancı dil hazırlık eğitiminden dil yeterlilikleri doğrultusunda muaf olup olmadıklarının tespit edildiği sınavdır. Sınav çıkış hedefimiz olan CEFR B2 seviyesinde hazırlanmaktadır.

4.2. Seviye Belirleme Sınavı

Seviye Tespit Sınavı, muaf olamayan bir diğer ifadeyle hazırlık eğitimi alacak olan öğrencilerin İngilizce bilgi/beceri düzeylerini belirlemeye yarayan sınavdır. Amacı; öğrencilerin CEFR temelli hangi seviyede olduklarını tespit etmek ve o seviyeden eğitim almalarını sağlamaktır.

4.3.Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı II

1. yarıyıl sonunda uygulanır. Talep eden öğrenciler sınava girebilirler. Bu sınavdan başarılı olan öğrenciler zorunlu hazırlık sınıfının ikinci döneminden muaf tutulup bölümlerine devam edebilirler.

4.4. Yılsonu Sınavı (Final Sınavı)

Her akademik yılsonunda yabancı dil hazırlık eğitimine devam eden öğrencilerin yabancı dil yeterliliğini belirlemek amacıyla yapılan sınavdır.

Devam şartını yerine getiren ve yıl içi başarı ortalaması 50’nin üzerinde olan tüm öğrenciler girebilirler.

Öğrencinin başarılı sayılmasında final notunun %40’ı etkili olmaktadır.

4.5. Bütünleme Sınavı

Her akademik yılın sonunda yapılan Yılsonu Sınavı sonuçlarına göre başarısız olan öğrencilere tekrar geçme şansı tanımak amacıyla Yılsonu Sınavı ölçütlerinde verilen sınavdır.

4.6. Gelişim Sınavları (Ara Sınavlar)

Akademik yıl boyunca, öğrencilerin yıl içi performanslarını ölçmek amacıyla her yarıyılda iki kez (bir akademik yılda dört kez) olmak üzere yapılan ara sınavlardır.

4.7. Quizler (Kısa Süreli Sınavlar)

Akademik yıl boyunca, öğrencilerin yıl içi performanslarını ölçmek amacıyla her yarıyılda üç kez (bir akademik yılda altı) olmak üzere yapılan kısa sınavlardır.

4.8. Mazeret Sınavı

Mazereti nedeniyle kısa sınav veya gelişim sınavlarına giremeyen öğrencinin mazerete ilişkin belgelerini, mazeretin sona ermesinden itibaren beş iş günü içinde Yabancı Diller Yüksekokuluna dilekçe ekinde vermesi gerekir. Mazereti Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı açılır. Yılsonu sınavına katılmayan öğrencilere mazeret sınavı hakkı verilmez.

4.9. Sınavlarla ilgili Dikkat Edilmesi Gereken Konular

  • Öğrenciler Yabancı Dil Yeterlilik sınavı ve seviye belirleme sınavı tarihlerini, sınav başvuru formlarını, sınav oturum planlarını ve sonuçlarını üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu internet sitesinden takip etmekle sorumludur. Bu sınavlarda mazeret hakkı yoktur, sınav tekrarlanmaz.
  • Yıl içi sınavlarının (gelişim ve kısa sınavların) tarihleri ve içerikleri öğrencilerimize web sitemiz üzerinden duyurulmaktadır ve öğrenciler güncel duyuruları takip etmekle yükümlüdür.
  • Öğretim elemanı, sınav başlamadan önce veya sınav sırasında gerekli gördüğü hallerde kimlik kontrolü yapabilir. Öğrenciler tüm sınavlara öğrenci kimliklerini getirmekle yükümlüdürler.
  • Öğrenci disiplin yönetmeliğince sınav sırasında kopya çekmek veya çekmeye teşebbüs etmek, yazılı veya sözlü olarak yardımlaşmak ve sınav sorularını sınav salonu dışına herhangi bir yolla çıkarmak suçtur. Öğretim elemanı, öğrencinin kopya çektiğini saptadığı durumda öğrenciyi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne sevk etmekle sorumludur.
  • Sınavlarda tüm öğrencilerin cep telefonları ve benzeri elektronik cihazları öğretim elemanının masasında toplanır. Sınav sırasında öğrencilerin üzerinde bu gibi cihazların bulunması durumunda sınavları iptal edilir.

5. Yıl içi Başarı Değerlendirmesi

Yıl boyunca yapılan değerlendirmeler ile yılsonunda yapılan Yılsonu (Final) Sınavı öğrencilerin nihai başarılarını belirler.

Yıl boyunca yapılan sınavların ve diğer değerlendirmelerinin ağırlıkları aşağıdaki gibidir:

Gelişim Sınavları ( 4 adet)

%40

Kısa Sınavlar (6 adet)

%20

Sunumlar (2 adet)

%20

Portfolyo (2 adet)

%20

YIL İÇİ DEĞERLENDİRME TOPLAM

%100

 

Tabloda görülen değerlendirme çeşitleri ile öğrencinin Yıl içi Ortalaması bulunur. Daha sonra Yıl Sonu sınavı yapılır. Yıl içi Ortalamanın %60’ı ile Yıl Sonu (Final) Sınavından alınan puanın %40’ı öğrencinin başarısını oluşturur.

5.1. Portfolyo Puanı

Portfolyo puanı, öğrencinin ders materyali olarak kullandığı kitabındaki çevrimiçi aktivitelerin (% 10) ve okuma yazma dersi için Wext-AI uygulamasına yükleyecekleri yazma ödevlerinin (%10)’unun hesaplanmasıyla verilmektedir.

5.2. Sunum Puanı

Sunum puanı, öğrencinin Temel İngilizce dersinin 1. yarıyılda yaptığı sunumun %10’u ve 2. yarıyılda yapacakları Kısa Film Festivali sunumunun % 10’unun ortalamasının alınıp danışman öğretim elemanı tarafından değerlendirmesiyle verilmektedir.

 

6. Öğrenciler için Temel Bilgiler ve Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)

  • Öğrenciler herhangi bir sorun olduğunda öncelikle danışman öğretim elemanı ile görüşmelidir. Danışman öğretim elemanının yönlendirmesiyle, bilgi almak istediği koordinatör hocalarına ya da öğrenci işlerine başvurabilir.
  • Koordinatörlükler ile ilgili detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz. https://ydyo.bandirma.edu.tr/tr/ydyo/Sayfa/Goster/Koordinatorlukler-16621
  • Öğrencilerin gerekli tüm ders materyallerini derse getirmeleri zorunludur.
  • Öğrencilerin başkasının yerine imza atması evrakta sahteciliğe girdiğinden disiplin soruşturması gerektirir.
  • Öğrenciler sınav notlarını, ders programlarını ve devamsızlık durumlarını OBS den takip edebilir.
  • Devam sınırı aşan öğrenciler Yıl Sonu Sınavı'na alınmaz. Devamsızlık hesabında her ders için ayrı ayrı hesaplama yapılmaz, tüm program tek olarak ele alınır. Devamsızlık akademik yıl, yani 2 dönem üzerinden hesaplanır. Ancak Güz döneminde devamsızlık sınırını aşan öğrenciler Bahar yarıyılında sınıf listelerinden çıkarılır ve sınavlara alınmazlar.
  • Sağlık raporu ile devamsızlıklar devamsızlık süresine dahildir. Ülkemizi veya üniversitemizi temsil için spor, kültür, sanat veya akademik bir çalışmaya katılan öğrenciler ilgili tarih ve saatleri içeren bir yazıyı ilgili kurum veya birimden alarak getirmelidirler. Aksi takdirde derslere gelmedikleri süreler devamsızlıklarından düşülmez ve mazeret sınavlarına katılamazlar.
  • Öğrenciler, sorularını ve belge taleplerini ydyo@bandirma.edu.tr adresine mail ile iletebilir.